Politiek ontneemt Sandd-bezorger keuzevrijheid

De voorgenomen maatregel van staatssecretaris Keijzer verplicht postbedrijven per 1 januari 2018 om 80% van de bezorgers op basis van een arbeidsovereenkomst te laten werken. Het gaat om mensen die op één of twee dagen, dus vier tot acht uur per week, post bezorgen.

Het merendeel van de Sandd bezorgers wil juist geen arbeidsovereenkomst, omdat ze het werk als een bijbaantje zien en de mogelijkheid willen hebben om flexibel te werken. Met deze maatregel gaat staatssecretaris Keijzer volledig voorbij aan de vele onderzoeken waarin keer op keer werd vastgesteld dat er geen sprake is van een gelijk speelveld dat voorwaardelijk is voor het realiseren van deze ingroeiverplichting. Dit hebben ook de regering en de Tweede Kamer in het verleden duidelijk vastgesteld.

Met deze maatregel spreekt Keijzer impliciet haar voorkeur uit voor een monopolie op de Nederlandse postmarkt. Dit eerste wapenfeit geeft in ieder geval duidelijk aan uit welke hoek de wind waait. Klaarblijkelijk is er veel aan gelegen om te voorkomen dat de consument een eerlijke prijs gaat betalen van €0,55 per zegel voor upd-post i.p.v. €0,83.

Mede namens onze bezorgers en de ondernemingsraad zullen we ons onder meer juridisch verweren tegen dit voorgenomen besluit.